Carta straccia - Il potere inutile dei giornalisti italiani

Kratak opis
Na mene su navalili oni koje nazivam vjerski zatucanim antifašistima. Što se njih tiče, antifašizam nije više povijesno iskustvo koje je još uvijek valjano u svojim pozitivnim obilježjima: u potrazi za slobodom, odbijanju totalitarizama, u propitkivanju demokracije i političkom pluralizmu. Ne, za njih je antifašizam nalik na nedodirljivu religiju, suprostavljenu autoritarnom fašizmu, nikada komunizmu.

Crveni licemjeri bore se u svetome ratu, ili u njegovoj karikaturi, ne samo riječima, nego katkad i nasilnim ispadima. Platio sam i ja danak tomu svojom knjigom "Velika laž". Takvim ponašanjem, ne razlikuju se uopće od fašista Musolinijeva režima.

Već je to bio objasnio veliki povjesničar Renzo de Felice napisavši kako je fašizam prouzročio bezbroj šteta. No, jedna od najvećih šteta jest to što je ostavio fašistički mentalitet u nasljeđe nefašistima, odnosno, antifašistima budućih naraštaja. Mentalitet nesnošljivosti, ideološkog presizanja, diskvalifikacije protivnika radi njegova uništenja.

Cit. Giampaolo Pansa "Carta straccia - Il potere inutile dei giornalisti italiani

Detalji
Na mene su navalili oni koje nazivam vjerski zatucanim antifašistima. Što se njih tiče, antifašizam nije više povijesno iskustvo koje je još uvijek valjano u svojim pozitivnim obilježjima: u potrazi za slobodom, odbijanju totalitarizama, u propitkivanju demokracije i političkom pluralizmu. Ne, za njih je antifašizam nalik na nedodirljivu religiju, suprostavljenu autoritarnom fašizmu, nikada komunizmu. Crveni licemjeri bore se u svetome ratu, ili u njegovoj karikaturi, ne samo riječima, nego katkad i nasilnim ispadima. Platio sam i ja danak tomu svojom knjigom "Velika laž". Takvim ponašanjem, ne razlikuju se uopće od fašista Musolinijeva režima. Već je to bio objasnio veliki povjesničar Renzo de Felice napisavši kako je fašizam prouzročio bezbroj šteta. No, jedna od najvećih šteta jest to što je ostavio fašistički mentalitet u nasljeđe nefašistima, odnosno, antifašistima budućih naraštaja. Mentalitet nesnošljivosti, ideološkog presizanja, diskvalifikacije protivnika radi njegova uništenja. Cit. Giampaolo Pansa "Carta straccia - Il potere inutile dei giornalisti italiani".

Osnovne informacije

Autor Giampaolo Pansa
Broj stranica 424
Godina izdanja 2011.
Mjesto izdanja Italija
Izdavač Rizzoli

DOSTUPNO

80,00 kn

Recenzirajte ovaj proizvod

Tagovi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje tagova. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze.