La corta notte delle bambole di vetro DVD

Kratak opis
Film talijanskoga redatelja Alda Lada, "La corta notte delle bambole di vetro" snimlljen je djelomice u Zagrebu 1971. godine, s mnoštvom hrvatskih glumaca (Fabijan Šovagović, Relja Bašić, Sven Lasta...) u epizodnim ulogama. Film započinje kratkim, panoramskim snimkama Praga, a onda se, fluidnim srednjoeuropskim rezom, radnja premješta na Strossmayerov trg u Zagrebu. Gradski smetlar nailazi na beživotno tijelo američkoga novinara Moorea (glumi ga Jean Sorel) iza jedne od klupa u parku. Po nesretnog čovjeka dolazi hitna pomoć i odvoze ga u bolnicu.Proglase ga mrtvim i odguraju ga u mrtvačnicu. No nešto ipak nije u redu, jer novinarovo je tijelo još uvijek toplo. Sve vrijeme slušamo pritom glas samoga Moorea, koji pokušava sebi objasniti što se događa. S obzirom na to da mu još samo mozak funkcionira, ulaže velik napor ne bi li se prisjetio kako je dospio u kataleptično stanje. I tada počinju brojni flash-backovi...

Aldo Lado svojim je prvijencem ostvario je impresivno djelo koje izmiče olakoj klasifikaciji. Elementi trilera, detektivske priče i čistoga, nadnaravnoga horora složeni su u lako gledljivu, stiliziranu priču s jasnom političkom porukom. Hipnotička, sablasno lijepa glazbena pratnja (Ennio Morricone), koja kombinira valcerske teme, s nježno eteričnim ženskim vokalom, i funkcionalno prijeteće kompozicije na rubu kakofonije, ostavlja u gledaocu blagi osjećaj "već viđenoga"[glazba talijanskog majstora na nekim mjestima veoma nalikuje na njegov glazbeni zapis od godinu dana ranije, za film "L' ucello dale piume di cristallo", a paralele bi se mogle povući i s temama za giallo "Lucertola con la pelle di donna", koji je Lucio Fulci snimio u istoj godini kad i Lado svoj film, dakle 1971.], ali ga usprkos tome vrlo uspješno otprema u zastrašujući, oronuli, pa ipak začudno blizak svijet srednjoeuropskoga košmara.

Talijansko izdanje (Region 2) s talijanskim zvučnim zapisom. Očuvano.

Detalji
Film talijanskoga redatelja Alda Lada, "La corta notte delle bambole di vetro" snimlljen je djelomice u Zagrebu 1971. godine, s mnoštvom hrvatskih glumaca (Fabijan Šovagović, Relja Bašić, Sven Lasta...) u epizodnim ulogama. Film započinje kratkim, panoramskim snimkama Praga, a onda se, fluidnim srednjoeuropskim rezom, radnja premješta na Strossmayerov trg u Zagrebu. Gradski smetlar nailazi na beživotno tijelo američkoga novinara Moorea (glumi ga Jean Sorel) iza jedne od klupa u parku. Po nesretnog čovjeka dolazi hitna pomoć i odvoze ga u bolnicu.Proglase ga mrtvim i odguraju ga u mrtvačnicu. No nešto ipak nije u redu, jer novinarovo je tijelo još uvijek toplo. Sve vrijeme slušamo pritom glas samoga Moorea, koji pokušava sebi objasniti što se događa. S obzirom na to da mu još samo mozak funkcionira, ulaže velik napor ne bi li se prisjetio kako je dospio u kataleptično stanje. I tada počinju brojni flash-backovi... Aldo Lado svojim je prvijencem ostvario je impresivno djelo koje izmiče olakoj klasifikaciji. Elementi trilera, detektivske priče i čistoga, nadnaravnoga horora složeni su u lako gledljivu, stiliziranu priču s jasnom političkom porukom. Hipnotička, sablasno lijepa glazbena pratnja (Ennio Morricone), koja kombinira valcerske teme, s nježno eteričnim ženskim vokalom, i funkcionalno prijeteće kompozicije na rubu kakofonije, ostavlja u gledaocu blagi osjećaj "već viđenoga"[glazba talijanskog majstora na nekim mjestima veoma nalikuje na njegov glazbeni zapis od godinu dana ranije, za film "L' ucello dale piume di cristallo", a paralele bi se mogle povući i s temama za giallo "Lucertola con la pelle di donna", koji je Lucio Fulci snimio u istoj godini kad i Lado svoj film, dakle 1971.], ali ga usprkos tome vrlo uspješno otprema u zastrašujući, oronuli, pa ipak začudno blizak svijet srednjoeuropskoga košmara. Talijansko izdanje (Region 2) s talijanskim zvučnim zapisom. Očuvano.

Osnovne informacije

Autor Aldo Lado
Godina izdanja 2007.
Mjesto izdanja Italija
Izdavač CG Entertainment Srl

DOSTUPNO

60,00 kn

Recenzirajte ovaj proizvod

Tagovi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje tagova. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze.